PSİKOTERAPİ İŞE YARAR MI?

PSİKOTERAPİ İŞE YARAR MI?

PSİKOTERAPİ İŞE YARAR MI?

Araştırmalara göre, psikoterapi alan bireylerin çoğunluğu şikayetlerinde gerileme ve işlevselliklerinde artış deneyimlemektedir. Psikoterapiden yolu geçen kişilerin yaklaşık %75’inin bir çeşit fayda gördüğü belirtilmektedir. (American Psychological Association. Understanding psychotherapy and how it works. 2016.) Psikoterapinin duygu ve davranışları geliştirerek, beyin ve beden sağlığı üzerinde olumlu değişiklikler yarattığı gösterilmiştir. Psikoterapi daha fazla çalışma verimi ve iş memnuniyeti; daha az engellilik ve tıbbi problem gibi ek faydalar da sunmaktadır.

Beyin görüntüleme yöntemlerini kullanarak araştırmacılar kişilerin psikoterapi süreçlerini takiben beyinlerinde meydana gelişen değişiklikleri açığa çıkarabilmişlerdir. Depresyon, panik bozukluk ve travma sonrası stres bozukluğu da dahil ruhsal hastalıkları olan bireylerde psikoterapinin yarattığı değişimler, ilaç tedavilerinden sonra meydana gelen değişimlerle benzerdir. (Karlsson, H. How Psychotherapy changes the Brain. Psychiatric Times. 2011)

Psikoterapiden en üst düzeyde faydalanabilmek için terapiyi bir iş birliği olarak görmek, açık ve dürüst olabilmek ve kararlaştırılan tedavi planına sadık kalabilmek önemlidir. Seanslar arasında ödev ve egzersizlerin tamamlanması da terapi etkinliğinde rol oynayacaktır.

Psikoterapiden mümkün olan en iyi sonuçları alabilmek için takip edilmesi gereken bazı basamaklar şunlardır;

  • Terapistinizin yanında rahat hissettiğinizden emin olun, değilse başka bir terapist arayın.
  • Psikoterapiye bir ekip işi olarak bakın . Karar verme süreçlerinde aktif katılım gösterin, büyük sorunları ele alırken terapistinizle aynı sayfada olduğunuzdan emin olun.
  • Açık ve dürüst olun. Terapinin başarısı; duygu, düşünce ve deneyimlerin açık yüreklilikle ile paylaşılmasına ve yeni fikir, içgörü ve olaylara farklı yaklaşımları dikkate alabilmeye bağlıdır. Acı verici duygular, utanç ya da terapistinizin verebileceği tepkilerden korkmanız nedeniyle bazı konuları konuşmaktan çekiniyorsanız bunu mutlaka terapistiniz ile paylaşın.
  • Anında sonuç beklemeyin. Duygusal sorunlar üzerinde çalışmak çaba gerektirir ve acı verici olabilir. Gelişmeyi görebilmeniz için birkaç seans geçmesine ihtiyaç duyabilirsiniz.
  • Tedavi planınıza sadık kalın. Moral ve motivasyonsuz hissediyorsanız seansları atlamak daha konforlu gelebilir ancak terapideki ilerleyişinizin bozulması ya da yavaşlaması söz konusudur. Bütün seanslara katılım sağlamaya çalışın ve konuşmak istedikleriniz üzerine biraz düşünün.
  • Seanslar arasında verilen ödevleri yapın . Terapistiniz sizden düşüncelerinizi bir günlüğe kaydetmenizi ya da seanslar dışında bazı aktivitelerde bulunmanızı istiyor ise, bunları gerçekleştirmek için elinizden geleni yapın. Bu ödev ve egzersizler terapide edinilen bilgileri hayatınıza uygulamaya yardımcıdır.
  • Psikoterapiden fayda görmüyorsanız bunu terapistiniz ile konuşun. Birkaç seans sonrasında halen terapinin olumlu etkilerini hissetmiyorsanız bunu ifade edin. Terapistiniz ile birlikte bazı değişiklikler yapmaya karar verebilir ya da daha etkili olabilecek yeni bir yaklaşım deneyebilirsiniz.