PSİKODİNAMİK TERAPİ

Psikodinamik terapi kişinin duyguları ve diğer zihinsel süreçleri ile ilgi daha derin bir anlayış geliştirmesini sağlayan bir yaklaşımdır. Bireylere nasıl hissettikleri ve düşündükleri konusunda içgörü kazandırarak yardımcı olur. Bu içgörülerin gelişmesi sayesinde kişiler kendileri için daha iyi hayat seçimleri yapabilirler. Aynı zamanda kişiler, diğerleri ile olan ilişkilerini sağlamlaştırıp kendilerini daha mutlu ve tatmin dolu hissedecekleri hedeflere ulaşma yolunda çalışabilirler. Psikodinamik terapi psikanalitik teoriden köklerini almakla birlikte klasik psikanaliz sürecinden daha kısadır ve yoğunluğu daha azdır. Psikanaliz hasta ve terapist ilişkisi üzerine yoğun bir şekilde odaklanırken psikodinamik terapide kişinin dış dünya ile olan ilişkilerine de aynı ölçüde vurgu yapılır.

Psikodinamik psikoterapi anksiyete, depresyon, yeme bozuklukları, kişilerarası problemler, kişilik bozuklukları, travma sonrası stres bozukluğu, sosyal kaygı bozukluğu gibi çeşitli ruhsal senaryolarda etkilidir.

Psikodinamik yaklaşım kişilerin bilinçdışı dürtü ve motivasyonlarının; düşünce, duygu ve davranışları üzerindeki etkilerini anlamalarına yardımcı olur. Kişinin kendi üzerine düşünmesi, içgörü ve duygusal büyümesini teşvik eder. Duygusal örüntülerin ve kökenlerinin daha iyi anlaşılması ile kişiler problemlerini yönetebilmek ve şimdi ve gelecekte kullanabilecekleri başa çıkma yöntemleri geliştirebilmek için daha donanımlı hale gelirler. Psikodinamik terapi kişilerin güncel davranışlarını etkileyebilecek olan bastırılmış duygu ve bilinçdışı tesirleri tanımlamalarına yardımcı olur. İnsanlar bazı durumlarda tam olarak anlamadıkları nedenlerden dolayı belirli şekillerde davranır ve yanıt verirler.

Önemli Özellikler

Psikodinamik psikoterapilerin bazı önemli özellikleri;

  • Örüntüleri tanımlamak: İlişki ve davranışlardaki tekrarlayan kalıpların öğrenilmesine yardımcıdır. Bireyler tam olarak farkında olmadan problemlere kendilerine has şekillerde yanıt verme eğiliminde olurlar. Bunları tespit etmeyi öğrenebilmek problemlere yeni yaklaşımlar bulmanın ön koşuludur.
  • Duyguları Anlamak: Duygusal yaşantılar hakkında içgörü kazanarak insanlar uyum bozucu davranışlarını daha iyi anlayabilir böylelikle değişiklik yapmaya daha hazır hale gelirler.
  • İlişkileri Geliştirmek: Diğerleri ile olan ilişkiler psikodinamik terapinin temel odak noktasıdır. Bir terapist ile çalışarak kişiler ötekilere verdikleri yanıtları keşfederler.

Terapi ilişkisinde aktarım olarak adlandırılan bir süreç sayesinde insanlar ötekiler olan ilişkilerini incelemeye erişim sağlar. Böylelikle bireyler canlı olarak (in vivo) kalıplarını keşfedebilir ve ilişkilerini iyileştirmek için değişiklikler ortaya koyabilir.