Ergen psikoterapisinin odak noktası davranış, rol oyunları ve kelimelerle gencin iç dünyasındaki yaşantıları anlamaktır. Hedef gencin kendisi, ilişkileri ve davranışları hakkında daha iyi bir kavrayış geliştirmesine yardımcı olarak, öğrenip, büyüyüp, gelişirken değişmelerini sağlamaktır. Terapistler gençleri bireysel olarak ya da aile yanında görebilir, aileler ile ayrı görüşmeler yapabilirler. Ebeveyn ve bakım verenler ile yapılan görüşmelerde terapistler gencin dünyası ile ilgili daha kapsamlı bilgiler edinebilir aynı zamanda ergenin iyileşme sürecine yardımcı olacak müdahalelerde bulunabilirler.
Değerlendirme
Terapist ilk görüşmede tercihen önce ergen ile görüşecek, ardından da ebeveynler ile ayrı bir görüşme yürütecektir. Yapılacak terapi müdahalelerine karar verilebilmesi için terapist ergen ve ailesi ile ek görüşmeler de planlayabilir.
Tedavi Süresi
Seanslar haftada bir, iki haftada bir ya da aylık olabilir, gencin ihtiyaçları doğrultusunda her birey özelinde bu sıklıklar değişkenlik gösterecektir. Değerlendirmenin ardından terapinin kısa süreli (6 hafta-6 ay arası) ya da uzun süreli (bir yıl ve üzeri) olarak yürütülmesine karar verilebilir.
Terapi Seansları
Seanslar genellikle 45 dk uzunluğunda olup her seferinde aynı oda ve ortamda yürütülür. Ergenlerin terapisinde öngörülebilirlik ve tutarlılık önemli rol oynar.
Ergenlikte Psikolojik Destek Neden Önemlidir?
Ergenlik gelişim dönemleri içinde en karmaşık yapıya sahip dönem olarak karşımıza çıkmaktadır. Ergenlik, bireyde çocuksu tutum ve davranışlarının giderek geride bırakıldığı, cinsiyet karakterlerinin kazanıldığı, bireyin yetişkin rolüne psikolojik ve bedensel olarak hazırlandığı bir dönemdir. Daha da önemlisi ergenlik kimliğin keşfedildiğ i süreçtir. Dışarıdan bakıldığında görülen istikrarsız duygu, düşünce, davranış ve fiziksel değişimler ergenin farklı kimlikler denemesi ve bunlar arasında kendine uygun olanı sentezlemesinin bir sonucudur. Çevre ve toplumun beklentilerinin gencin içsel dünyası ile örtüşmemesi durumunda ergen çatışma yaşayacaktır. Ergenliğin çocukluk ve erişkinlik arasında kalan bir dönem olduğu düşünüldüğünde çevrenin ergene davranışları da çoğu zaman tutarsız olacaktır. Bu dönemin riski kimlik karmaşasıdır. Kendi içinde ve çevre ile uyumlu bir benlik oluşturabilmek dengeli, huzurlu ve kendini gerçekleştirebilecekleri erişkinlik hayatının temel unsurudur.
Ergenlerde Psikoterapi Uygulanabilecek Alanlar:
Çağlayan Mah. Fener Cad.
Zara Apt. No:50 1.Kat
Muratpaşa / ANTALYA
+90 (242) 324 06 07
+90 (506) 243 07 07
psikiyatrist.simacerenpak@gmail.com
© 2023 oveocity